Uppdaterad 10 augusti 2022. 

Många har hört av sig till oss med frågor om Viva Learning och vi tänkte – varför inte göra en blogg om det istället?!

Viva Learning – vad är det egentligen?

Viva Learning är applikation för lärande, utvecklad av Microsoft, och en del av Microsoft Vivas medarbetarupplevelseplattform. Viva Learning lanserades officiellt den 2 november 2021 och ger användare tillgång till lärande och utbildningsmaterial direkt via sina egna plattformar i Microsoft 365, främst via Microsoft Teams. Användare får access till lärande från en rad olika utbildningsleverantörer via ett enhetligt användargränssnitt.

Det tillgängliga utbildningsmaterialet i Viva Learning kommer från Microsoft själva, samt LinkedIn Learning, Microsoft Learn och Microsoft 365 Training. Det kommer också från en del externa leverantörer, såsom Coursera, Cornerstone OnDemand, SAP SuccessFactors, Saba, Skillsoft, Pluralsight, edX, Go1, Josh Bersin Academy, Infosec och Udemy Business. Fler externa leverantörer kommer framöver, tillsammans med bättre integration med Microsofts egna lösningar, såsom Microsoft Learning Pathways.

Hur får användare tillgång till Viva Learning?

Användare får tillgång till Viva Learning via Microsoft Teams. Om företagets Teams-administratör har gett användare tillgång till Viva Learning-appen hittar man den bland de övriga Teams-apparna . Organisationen kan centralt besluta att lägga till appen i Teams-menyn för alla användare.

Användare kan också lägga till enskilda kurser från Viva Learning som en flik i en kanal i Teams.

Användare kan enkelt söka på utbildningar och kurser och ta del direkt via Microsoft Teams, vilket ger kontinuerligt lärande som en integrerad del i det dagliga arbetet.  

Användare kan också följa sitt lärande under fliken ”Mitt lärande”, och dela kurser med andra via chatten eller inlägg i Teams-kanaler.

Vad kostar det?

Det finns olika versioner av Viva Learning. Den mest grundläggande versionen får man med sin Microsoft 365-prenumeration (F1/F3/E3/A3/E5/A5, samt Office 365 F3/E1/A1/E3/A3/E5/A5). Där får användare tillgång till 125 kurser från Linkedin Learning, Microsoft Learn och Microsoft 365 Training. Man kan också lägga till skräddarsydda kurser genom att lägga till filer i ett SharePoint-bibliotek. (Detta är dock väldigt grundläggande. Mer om det längre fram i bloggen.) I den här versionen av Viva Learning kan man som organisation inte rekommendera kurser till användare. Man kan heller inte lägga upp utbildningar och kurser från externa leverantörer.

För att få ut full funktionalitet av Viva Learning appen måste man betala en avgift på USD 4/användare/månad. Man kan också få Viva Learning som en del av hela Microsoft Viva Suite, vilket också inkluderar Viva Connections (detta ingår i din Microsoft 365-licens) Viva Insights, Viva Topics och Viva Goals. Ordinarie pris för Viva Suite är USD 12/användare/månad.

OBS! Licensen för Viva Learning ger er full funktionalitet för själva appen, men det ger er INTE tillgång till utbudet från externa leverantörer.

Första intrycket av Viva Learning

Eftersom vi brinner för lärande i den digitala arbetsplatsen är vi såklart väldigt glada över så stor satsning på lärande från Microsofts sida! Att organisationer måste förse sin personal med kontinuerligt lärande har vi fört fram under många år.

Viva Learning är enkelt att använda, och det gör lärande både roligare och mer socialt. Det samlar utbildningsmaterial och kurser från olika källor på ett och samma ställe – via en användarvänlig plattform som gör det enkelt att hitta, ta del av och dela lärande med andra.

Vi har testat funktionen att dela kurser med användare i ett SharePoint-bibliotek via Viva Learning, men trots att det låter bra i teorin så fungerar det sådär i praktiken. Användarupplevelsen lämnar en hel del att önska.

I kommande uppdateringar stöds integrationen av Microsoft Learning Pathways, vilket blir en game-changer för att använda Viva Learning för eget kursmaterial (särskilt för våra Storyals Lite-kunder som då får tillgång till Storyals utbud via Viva Learning.

Trots att Viva Learning ger användare möjlighet att följa upp sitt eget lärande är det viktigt att understryka att Viva Learning INTE är ett fullfjädrat learning management system (LMS).

Om du är ute efter ett system där ni kan administrera hela organisationens lärande och kompetensutveckling, med möjlighet att skapa eget kursmaterial eller ta in externa leverantörer, tilldela, följa och utvärdera lärandet i hela organisationen – då är Viva Learning inte tillräckligt. (Vill ni kunna göra allt detta rekommenderar vi att ni investerar i LMS365 istället. Vi hjälper er gärna med en provperiod.)

Sammanfattningsvis, Viva Learning lyfter behovet av kontinuerligt lärande av personal på dagens arbetsmarknad. Det förser användare med ett modernt och socialt sätt att lära sig nya saker – direkt från sin egen digitala arbetsmiljö. Trots att det är en del saker som saknas i plattformen som den ser ut idag, ser det lovande ut för framtiden då Microsoft investerar mycket i att utveckla appen. Vi kommer följa utvecklingen av Viva Learning noga och rapportera löpande.

Följ oss här i bloggen och i sociala kanaler medier för att inte missa något!