Videoblogg – Avsnitt 1

På den traditionella arbetsplatsen, där man går till jobbet varje dag, måste man klä sig lämpligt för yrkesrollen och se till att umgås med kollegorna på kontoret för att fungera i gruppen. Men den digitala arbetsplatsen kanske helt saknar ett fysiskt kontor. Då måste man snygga till sin digitala profil istället och umgås med folk genom att ge dem information, feedback och idéer online. Här får du tips och råd om hur man visar upp sig från sin bästa sida online!

Tips för en bra profilbild

Den viktigaste delen av din digitala profil är din profilbild. En fotograf vi på Storytals brukar jobba med, Marko Zirdum på Studio Zee Photography i Dubai, rekommenderar följande för den optimala profilbilden:

  • Det allra viktigaste är ditt ansiktsuttryck. Det är som din legitimation. Det är med den här bilden som du visar vem du är och vad du står för.
  • Det näst viktigaste är ljuset. Om du vill dölja rynkor eller liknande kan du dämpa belysningen. Och om du vill visa mer av dig själv så kan du förstärka den.
  • Utrustningen är också viktig – kameran och objektivet är A och O.

Att tänka på när det gäller kläder:

  • Matcha inte färgen på dina kläder med färgen på bakgrunden. (Om du poserar mot en vit bakgrund – klä dig inte i vitt.)
  • Håll dig till enfärgade plagg – ränder och prickar skapar något som kallas för ”moiré” – ett konstigt vågigt mönster som är resultatet av upprepade detaljer. Dessutom är dessa typer av mönster inte bra för utskrift.

Att ha en bild tagen av en professionell fotograf i en studio är naturligtvis det bästa alternativet för en optimal profilbild. Men om det inte är möjligt så finns det några saker att tänka på när du ska ta bilden:

  • Hitta en bra ljuskälla, som vid ett stort fönster. Eller ta bilden utomhus. Om du kan, välj en molnig dag för din profilbild. Då är ljuset mjukare och mer behagligt. Du kan hitta fina bakgrunder utomhus.
  • Be någon ta bilden – det ska inte vara en selfie!

Olika profilbilder

Ibland stöter jag på folk som säger att de inte känner sig bekväma med att ladda upp en närbild av ansiktet till sin profil. Personligen uppmuntrar jag alltid folk att visa ansiktet i profilbilden, för då känner man igen varandra om man träffas i verkliga livet. Med det sagt, om det inte känns bra så kan du ha en profilbild som inte visar ditt ansikte, men som fortfarande säger något om dig. Ett exempel kan vara att dölja ansiktet bakom din favoritbok eller en kamera, eller använda ett foto av dig under en aktivitet som känns representativ för den du är som person.

Uppdatera dina digitala profiler

När du har en profilbild som du är nöjd med, ladda upp den till din digitala profil. Om din organisation använder Office 365, logga in på portalen, klicka på din profil i det övre högra hörnet för att gå till din profilsida.

Klicka på profilbilden och ladda upp din bild. Det kan ta en stund, men så småningom kommer bilden att synkroniseras till alla Office 365-kanaler, såsom Skype for Business, Outlook, Yammer, Teams o.s.v.

Profilbilden är viktigast eftersom folk ser den väldigt ofta. Men det är också viktigt att du delar annan information om dig själv – till exempel vilka högskolor och universitet du gått på, vilka examina du har, dina färdigheter och dina expertområden, samt vilka projekt du jobbar med. När du är klar med din jobbprofil bör du också se till att uppdatera din offentliga Linkedin-profil – det är nämligen där som personer utanför organisationen ser dig.

En del tänker bara på Linkedin som en rekryteringsplattform och de uppdaterar bara sin profil när de letar efter ett nytt jobb. Du bör tänka på LinkedIn som en stor företagskatalog där du kan få kontakt med människor över hela världen. Så det är viktigt att du uppdaterar din profil där också.

Din LinkedIn-profil är inte bara synlig på LinkedIns webbplats – med de nya uppdateringarna av Office 365 så kommer personer utanför din organisation – men som ingår i ditt LinkedIn-nätverk – att se din profilbild i Outlook.

 

Sådär! Nu har du snyggat till din digitala profil och är redo för rampljuset!


Jag hoppas att du gillade det här första blogginlägget. I de kommande avsnitten visar vi hur man hanterar privat och jobbrelaterad information i molnet, hur man blir expert på att ta digitala anteckningar, hur man trollbinder publiken genom storytelling – och mycket mer! Följ  Storyals YouTube-kanal  så att du inte missar något!

Av: Ulrika Hedlund